en fi fr de el it ja

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ

spatholadoΣπαθόλαδο (Βαλσαμέλαιο)

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


Το σπαθόχορτο ή βάλσαμο, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Hypericum Perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον,) είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι Πατέρες της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης, το παρασκεύαζαν και το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία των ασθενών τους.

Οι αρχαίοι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Οι Σπαρτιάτες, το χρησιμοποιούσαν προκειμένου να θεραπεύσουν τις πληγές τους μετά τις μάχες, αλλά και για το έλκος του στομάχου και την κατάθλιψη. Το ίδιο γινόταν και στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως «απαραίτητο γιατρικό», από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό, πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.

Το ευχάριστο είναι ότι στην εποχή μας γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό και από την ιατρική κοινότητα.

Γι΄ αυτούς τους λόγους, ο κόσμος σήμερα έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαίο, αφού βλέπει ότι από το σπαθόλαδο δίνονται λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπαθόλαδο στη θέση μιας κρέμας.

Έχει άριστες ιδιότητες, κυρίως αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Επίσης, βοηθά σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων. Συνιστάται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού.

Το σπαθόλαδο, έχει και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, χρησιμοποιείται για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Το σπαθόλαδο περιέχει, μεταξύ άλλων, υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου, σύμφωνα με σύγχρονες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες, οφείλονται κυρίως στη δραστική ουσία του, την hyperforin.

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Παρέχει μεγάλη ανακούφιση για ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονους, πόνους των αρθρώσεων, κράμπες, ψύξεις και πιασίματα.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα.

Τέλος, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ. Μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια, ανάλογα με την περίπτωση, ή να συνδυαστεί με άλλα έλαια (π.χ. αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο κ.λ.π.) Επίσης, με κερί από μέλισσες και πρόπολη δημιουργεί κεραλοιφή που βοηθά στα σκασμένα χείλη, τα χέρια και αναπλάθει τα κύτταρα.

Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Όμως, ως πόσιμο, δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υπέρταση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΠΑΘΟΛΑΔΟΥ


Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού πρωτύτερα την καθαρίσουμε σχολαστικά κάνουμε επάλειψη, με ικανή ποσότητα Βαλσαμέλαιου έτσι ώστε η περιοχή αυτή «να λαδωθεί». Εν συνεχεία αφήνουμε το Βαλσαμέλαιο για λίγη ώρα (30-60′) έως ότου να απορροφηθεί. Η χρήση του Βαλσαμέλαιου θα γίνεται καθημερινά 2-3 φορές την μέρα για διάστημα τέτοιο μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.

Τελευταία χρησιμοποιείται και ως αντικαταθλιπτικό. Βέβαια, πάντα με την συμβουλή του γιατρού και όχι σε μεγάλες δόσεις, όταν παίρνουμε και χάπια.

Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, το πρωί, νηστικοί, και το βράδυ πριν την κατάκλιση, και όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Συνιστάται η συχνή λήψη σε μικρές δόσεις.

Η χρήση του Σπαθόλαδου να γίνεται καθημερινά 2-3 φορές την μέρα για διάστημα τέτοιο, μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.

Το Σπαθόλαδο, είναι ιδανικό για την περιποίηση και την ομορφιά του προσώπου.

Αρκεί μία ελαφρά επάλειψη με Σπαθόλαδο πρίν την νυχτερινή κατάκλιση και σε λίγες ημέρες το πρόσωπο θα αλλάξει, θα γίνει νεανικό!

Το σπαθόλαδο να φυλάσσεται σε σκιερό μέρος.

Το σπαθόλαδο θεωρείται ακόμα πιο πολύ ισχυρό ιαματικό εκχύλισμα, λόγω και των ικανοποιητικών ποσοστών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης, που υπάρχουν στην άριστη ποιότητα του ελληνικού Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου. Τα χημικά αυτά στοιχεία επιδρούν θετικά στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και έναντι της νόσου Αλτσχάϊμερ.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ :


Tο Υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Επίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές καλό είναι να μην λαμβάνεται ταυτόχρονα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Oι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το Υπερικό σε καμία μορφή.

Επειδή η Υπερικίνη (hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται μετά τη χρήση του σπαθόλαδου να μην ακολουθεί έκθεση στο φως διότι σε  ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς, περιλαμβανομένου του στόματος, της μύτης και των αυτιών.

Η χρήση του σπαθόλαδου να γίνεται καθημερινά και μόνο για όσο διάστημα χρειάζεται για τη θεραπεία της κάθε περίπτωσης.

Για άτομα με υπέρταση η χρήση του απαιτεί συμβουλή ιατρού.

Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η αποθήκευση  του Βαλσαμέλαιου σε σκούρο μπουκάλι μακριά από τον ήλιο και το ηλιακό φως και πάντα σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Η πιθανή εμφάνιση ιζήματος στον πάτο της φιάλης αποτελεί φυσικό φαινόμενο.

Χρησιμοποιείστε για :

•    Ανακούφιση των ερεθισμών-φλεγμονών

•    Επούλωση διαφόρων  πληγών (λόγω τραυματισμών ή ακινησίας στο κρεβάτι).

•    Εγκαύματα

•    Δερματίτιδες

•    Καταπολέμηση αιμορροϊδων.

•    Έλκη φλεβών

•    Πόνους μέσης,

•    Ισχιαλγίες

•    Μυαλγίες

•    Λουμπάγκο

•    Εξαρθρώσεις

•    Ρευματισμούς

•    Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

•    Τσιμπήματα εντόμων

•    Στυπτικό (Καταπολέμηση διάρροιας)

•    Επούλωση γαστρικών και στομαχικών ελκών,

•    Γαστρίτιδα

•    Καταπολέμηση εσωτερικού καψίματος (Αντιφλογιστικό)

•    Καταπολέμηση σκωλήκων του εντερικού σωλήνα (Αντιελμινθικό)

•     Καταπολέμηση φλεγμάτων (Αποχρεμπτικό)

•    Για την καλή λειτουργία της έμμηνου ρήσης (Εμμηναγωγό)

•    Αϋπνία,

•    Αντιμετώπιση της Αγχώδους διαταραχής

•    Ήπιες και μεσαίες μορφές κατάθλιψης και ως ηρεμιστικό

•    Τόνωση και αποκατάσταση του νευρικού συστήματος

•    Χαρίζει καλή διάθεση και ευεξία με ταυτόχρονη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος .